închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Scoala de vara 2006 » Testimoniale

“Cel mai mult m-a "imbogatit" cunostinta cu ceilalti participanti. Am fost impresionata de ei mai mult decat de toti internationalii pe care i-am cunoscut la scolile de vara la care am mai participat. Oamenii alesi de voi (ma exclud pe mine!) sunt extraordinari prin entuziasm, creativitate, cultura si, mai ales, prin pofta de viata. Si, din fericire, sunt pana si molipsitori. Eu personal ma simt mai optimista acum referitor la rolul Romaniei intr-o Europa in schimbare atat timp cat stiu ca avem astfel de tineri. Si cred ca viitorul tarii e in maini foarte bune, ale lor! Nu credeam asta inainte.
Despre MIE, numai de bine, ati fost deasupra tuturor asteptarilor mele. Nici la asta nu ma asteptam. Am pierdut la capitolul scepticism.” 

(Ramona LUPU, Academia de Studii Economice Bucuresti, Sectia de Informaticã Economicã)

“Scoala de Varã, Mahmudia, 2006. Entuziasm nestãvilit. Curiozitate crescandã. Spirit combativ, dar si conciliant. Desfãtare, dar si constiinciozitate. Vehementã. Umor: sãgalnic, absurd, negru, voios, amar, homeric. Culturã si sete de cunoastere. Imaginatie si rigoare. Peste toate, o dorintã supraomeneascã de a face ceva.
Tinerii din Romania au intrat deja in Europa.”

(Iulian FIRA, Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Comunicare socialã si Relatii Publice)

“Trebuie sa pastram amintirile in suflete si cunostintele in minte, iar tot ceea ce am invatat despre aceasta mare familie unita in diversitate, Europa, sa punem in practica si sa incercam sa impartasim si celor din jurul nostru lucrurile utile asimilate, nu doar de la lectorii prezenti aici, cat si de la fosti colegi si actuali prieteni, care s-au dovedit a fi demni de titulatura „student in Europa”.  

(Roxana SANDRU, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai)

“Pentru prima data in Delta. Pentru prima data la o scoala de vara organizata de Ministerul Integrarii Europene. Tot pentru prima data  am putut sa cunosc 49 tineri, in acelasi loc, tineri interesati sa discute despre integrare europeana, despre viitorul Romaniei si viitorul Europei.
O experienta unica. Un inceput si un sfarsit in acelasi timp.
Cu experienta castigata de organizatori: asteptam noi scoli de vara, toamna sau iarna pe aceasta tema care nu va fi prea curand secatuita.” 

(Petru Ioan SOLOMON- Facultatea de Stiinte Politice si Management Politic, Universitatea Crestinã Dimitrie Cantemir)

“Am apreciat calitatea invitatilor, temele abordate, informatiile pertinente, modul de desfasurare al intregului program care a intrecut orice asteptari. Sunteti o echipa minunata si profesionista. Va multumesc pentru aceasta SCOALA !” 

(Maria-Irina ANDRONACHE, Facultatea de Drept si Administratie, Universitatea din Varsovia)

“Despre Scoala de Varã a MIE? Sase cuvinte: Studenti, Unitate, Performantã, Energie , Respect, BIS! Intr-un cuvant SUPERB! Am petrecut o sãptãmana minunatã, in urma cãreia am legat prietenii trainice, am acumulat cunostinte si mi-am ierarhizat mai bine prioritãtile de viitor. Am rãmas plãcut impresionatã de oamenii cu care am intrat in contact in decursul acestei sãptãmani, atat colegi cat si organizatori si consider cã desi am invãtat intr-un mod organizat, am invãtat multe si unii de la ceilalti -  ceea ce este esential. Ne-am ascultat si respectat, ne-am distrat si am socializat, a fost o experientã unicã.” 

(Elena GHEBÃRÃU – Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistentã Socialã)

"MIE MI-E DOR
de tot ce a fost si de tot ce-o sã vinã
MIE MI-E DOR
ca si cand... "

(Florin BÃJENARU Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, sectia Pedagogie )

“Sa scriu obiectiv despre scoala de vara organizata la Mahmudia este aproape imposibil… in doar 6 zile m-am atasat de oameni a caror prezenta imi lipseste mult.
Am intalnit tineri, care pe langa ca erau destepti, mai erau si puternic implicati social... am intalnit oameni care au construit un proiect, ce nu a fost doar o campanie de imagine, ci si o sansa reala pentru  50 de studenti de a deveni mai informati, mai motivati... poate si un pic mai optimisti.
Cel mai mare castig a fost ca am vazut ca nu suntem doar indivizi care isi doresc sa traiasca intr-o altfel de Romanie, ci putem fi si un grup unit care chiar are puterea sa construiasca o altfel de Romanie!!
Ca sa introduc totusi si o nota obiectiva, din 50 de minute un individ se poate concentra  aproximativ 15% din timp, deci e in interesul studentului sa aiba cursuri cu o durata mai scurta de timp si pauze de cel putin 10 minute intre 2 cursuri, pentru a se putea concentra mai bine si, implicit, pentru a putea capta o cantitate mai mare de informatie... calitatea primeaza, nu cantitatea!!!” 

(Isabela Anca BUGANU – Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene, Universitatea Spiru Haret )

“Scoala de vara de la Mahmudia, pot spune cã mi-a influentat nu numai gandirea despre Romania, dar a format si o familie de vreo 50-60 de persoane care s-au distrat si au invatat si, culmea!, au format un "cordon" in toata Romania cu discutii zilnice si opinii din toate domeniile. Cu aceasta ocazie as dori sa multumesc M.I.E pentru sansa de a fi alaturi de acesti oameni minunati, atat studenti cat si lectori, si, mai ales personalului M.I.E pentru rabdare, intelegere si indrumare. Pe o data viitoare (poate scoala de iarna)....” 

(Nae CÃTÃLIN Universitatea Romanã-Americanã, Facultatea de Relatii Comerciale Financiaro-Bancare Interne si Internationale)

“O experientã care m-a fãcut sã mã simt importantã si sã constientizez responsabilitatea ce atarnã de mine, adicã aceea de a ajuta Romania sã se integreze cu adevãrat in Uniunea Europeanã.
Scoala de Varã de la Mahmudia a fost o sansã extraordinarã de a-i cunoaste pe ceilalti tineri romani cãrora le pasã, care citesc si care se intereseazã de viitorul tãrii in Uniune, sã ma simt onoratã cã fac parte dintre ei, dar si o oportunitate de a-i asculta si a-i intreba pe unii dintre cei mai priceputi specialisti in afaceri europene.
Ministerul Integrãrii Europene a reusit sã ne adune pe toti la un loc, sã ne prezinte pe unii celorlalti, sã creeze o legãturã durabilã intre noi, cei cãrora le pasã.
In acest moment nu ne este tuturor foarte clar rolul pe care Romania il joacã intr-o Europã in continuã miscare, dar, dupã Scoala de Varã, spun, cu toatã responsabilitatea, cã acest lucru este normal. Si asta pentru cã noi, cu totii, suntem cei care contribuim decisiv, zi de zi, la construirea unei Romanii europene si a rolului ei in aceastã constructie suprastatalã, care este una dintre cele mai mari puteri ale lumii.
Stã in puterea noastrã sã distribuim Romaniei un rol principal in Europa.”

(Gabriela ZANFIR, Facultatea de Drept, Craiova)

« De departe cea mai buna si cea mai eficienta initiativa pe care Ministerul Integrarii Europene si Fundatia Ithaka a avut-o vreodata pentru cei tineri. Cum am vazut proiectul Mahmudia la inceput ? Cu siguranta pot spune ca a reprezentat una dintre cele mai mari provocari pentru mine. Cum l-am vazut la final ? Spun ca am simtit ca a fost mai mult decat ceva care te implineste
Acest proiect ambitios reprezentand Scoala de Vara s-a finalizat dandu-mi speranta ca intr-adevar noi cei 50 de cursanti  putem sa luam parte la schimbarea Romaniei in drumul ei spre o ADERARE eficienta si la timp. Am avut ocazia de a cunoaste tineri cu interese comune atat la nivel personal cat si la nivel national si sunt mandru ca printre ei m-am regasit si eu.
Atelierele, munca pe echipa ne-au dat ocazia sa ne cunoastem mai bine, sa ne remarcam si sa incercam sa iesim din multime si, totodata, sa cream ceva de care sa fim mandri.
Lectorii si invitatii de peste hotare au dezbatut subiectelele abordate foarte practic si cu mult pragmatism, dar, in acelas timp, au venit si in intampinarea valurilor permanente de intrebari pline de substanta, nascute din setea de cunoastere si dorinta de informare.
Si acum cand ma gandesc la ce a insemnat Scoala de Vara devin destul de nostalgic ; aproape am devenit o familie si, ca orice familie care se respecta, ne-am putea caracteriza ca fiind oameni ce-si doresc continuitate avand la baza spiritul de luptatori si increderea.
Europa pana in acest moment ’’ne-a crescut’’, ne-a asistat in diferite nevoi la nivel informational, cat si in alte domenii. Ce se va intampla dupa 1 Ianuarie 2007?
Cu siguranta este cea mai mare provocare pentru Romania, si spun asta pentru ca va avea mult de munca in absolut orice domeniu, si-n special la MENTALITATE. Cred si sunt convins ca noi cei 50 de cursanti si absolventi ai Scolii de Vara vom incerca sa fim cu totii Cetateni de Onoare a unei Europe unite.
Singurul regret: de ce a durat totul doar o saptamana?
Cuvintele sunt mult prea sarace pentru a putea aprecia la adevarata valoare Proiectul Mahmudia, si tot ce a insemnat el, insa, spun « Multumesc,  M.I.E ».

(Ciprian SUTEU, Facultatea de Stiinte Politice si Administrative ale Comunicãrii, Universitatea Babes Bolyai)

 De obicei despre un mar al discordiei s-ar spune multe, insa, despre o samanta cu rod bun, care creste datorita setei sale de cunoastere, poate, prea putin... Dumnezeu a facut lumea in sase zile, iar in cea de-a saptea s-a odihnit. Asa am simtit si eu, undeva in sudul tarii, langa Dunare. Doar de sase zile a fost nevoie pentru a mi se crea o noua lume, iar in cea de-a saptea nu am putut decat sa o contemplu, sa ma minunez si sa spun....multumesc! Nu stiu cat cunostea fiecare dintre ceilalti 49 de tineri participanti despre rolul tarii lor sau despre Comunitate, insa, mie mica aventura in Delta mi-a schimbat total perspectiva. Uniunea nu mai reprezinta doar un steag cu stelute, o serie de "comitete si comisii" sau lungi dezbateri fara sfarsit. E mai mult decat un subiect de prima pagina pe care mass-media romanesca sa il trateze cu satietate. I-am inteles acum mecanismele, resorturile, aspiratiile. Intr-adevar e mult mai mult decat un subiect de examen, e o realitate, un plan indraznetla implinirea caruia am fost si noi invitati sa punem umarul. Cat despre Romania, nici ea nu mai e de mult timp un camp de batalie presarat cu ruinele viselor moarte, al sperantelor frante sau al iluziilor spulberate. Aceste cuvinte le lasam pe seama scriitorilor de povesti romantioase, sa stoarca ei lacrimi de la cine are timp si chef de bocit. E adevarat, fara sa vrem, noi romani suntem deja absolventi. Am invatat cu totii la Universitatea Loviturilor Dure, insa am castigat o filisofie de viata pe care cei cu trai usor nu o dobandesc niciodata. Vrem sa fim mai mult decat niste indivizi, niste numere intr-o statistica. Iar daca cineva va mai spune ca romanul e fatalist si isi accepta soarta, o va face cu siguranta, de aceasta data, doar dininvidie.

(Dalina BORCAN- Facultatea de Jurnalism)

 Daca mi-ar fi spus cineva ce ma asteapta, n-as fi crezut. Am plecat sovaielnica si m-am intors senina, cu prieteni noi si cu speranta ca visele mele chiar se vor implini intr-o zi. Va multumesc.

(Luciana SUICA – Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii)

(actualizat 19-09-2006)

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864