închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Scoala de vara 2006

O scoala a vietii în Mahmudia

Daca n-ar fi existat lumea aceasta minunata n-ar fi existat motivul vietii noastre, daca n-ar fi existat iubire n-ar fi batut inimile noastre pentru plaiul natal, daca n-ar fi existat minuni în aceasta lume n-ar fi existat raiul pamântesc în Delta Dunarii - o comoara, o frumusete, ce în pofida sentimentelor mele n-am imaginatia sa vi-l descriu. Sansa de a-l vedea e unica, iar sansa de a-l ascunde în inima e eterna.

Acum sunt departe de el, sunt în urma clipele în care m-am aflat acolo, timp de sase zile. Clipe alaturi de oameni noi, necunoscuti, draguti si plini de viata, clipe pe care ni le-a oferit Ministerul Integrarii Europene a României si Fundatia Ithaka. Sase zile în care cu mult sârg si bunavoie am strâns pietre pentru templul meu. Un templu pe care mi-l construiesc de mult timp si în care am zidit si materialul acumulat la scoala de vara “Rolul României într-o Europa în schimbare”. Ce sa zic? Am furat pietre rare de acolo! De la fiecare participant, de la fiecare vorba, de la fiecare invitat. Am luat pietre pentru mine si tara mea. Pentru aceasta am fost si voi fi cel mai fericit om din mine. A fost un adevarat moment istoric pe linia vietii mele. Cred ca întreaga lume de la aceasta scoala de vara a trait aceeasi poveste, a avut aceleasi batai de inima, aceeasi forta, acelasi dor pentru viitorul tarii.

Viitorul nu atât al unei Românii într-o Europa, ci al unei Europe întregi într-o Românie. Al unei Românii Mama, care sa-si astepte copiii rataciti, al unei Românii Tata care sa aiba grija de ei, al unei Românii Europene în care pâinea e mai alba, vinul e mai îmbatator si oamenii parca sunt mai frati. La masa Uniunii Europene o sa se vorbeasca si graiul românesc, bucuria si necazurile României. Întocmai cum am facut-o timp de sase zile, 50 de studenti, alaturi de cei mai tari oameni publici exceptionali ai României si nu numai
Scoala de vara din Mahmudia a fost un paragraf al cartii vietii mele, o iubire care nu se uita usor, un pas spre viitor. (Vladislav Colesnic, Chisinau- membru al echipei de participanti)


Aventura intelectuala la Mahmudia

O scoala de vara! Un proiect pe care nicicând Ministerul Integrarii Europene nu l-a mai desfasurat. Un eveniment elitist pentru tineri talentati. Ca sa-l realizam a fost organizat un concurs de eseuri cu tema „Rolul României într-o Europa în schimbare” în urma caruia au fost selectate cele mai bune cincizeci de lucrari. Autorii lor s-au reunit la Mahmudia în cadrul unei aventuri intelectuale de o saptamâna.

Timp de sase zile de sfârsit de august, tineri cu vârste între 18 si 26 de ani au participat la seminarii despre problematica europeana, rupând bariere dintre tari si orase, dintre participanti si lectori, creând o comunitate speciala bazata pe entuziasm si dorinta de cunoastere. Sa surprinzi în câteva rânduri tot ce s-a întâmplat acolo e o misiune dificila. Cei care i-au ghidat pe câstigatori în cadrul seminariilor au fost politologi, euro-parlamentari, economisti, profesori si lectori din România, Franta si Germania. În ultima zi, întâlnirea cu Ministrul integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, le-a dat posibilitatea tinerilor sa aiba o discutie vie, fara prejudecati despre destinul României acum, în prag de aderare: „Ce ne asteapta dupa 1 ianuarie 2007?”, „Exista discriminare la nivelul Uniunii Europene fata de noii veniti?”, „Care sunt posibilitatile ca Republica Moldova sa devina parte a Uniunii Europene?”, „Ce rol au tinerii în administratia europeana?” au fost doar câteva dintre problemele ridicate de studenti în cadrul reuniunii cu oficialul MIE.

Optimismul tinerilor este molipsitor, scepticismul inteligent, necesar si, mai ales, sanatos, într-o societate care se doreste vigilenta. Vocea lor este libera, puternica, curajoasa, necomplexata… tot ce se vrea România ca stat membru al Uniunii Europene. Si dorinta lor de a absorbi informatii este incredibila. În creier de noapte, douazeci de tineri asezati roi în jurul lui Daniel Daianu îl asculta fascinati vorbind despre sansele României, despre modelul european, despre oportunitatile de care ei trebuie sa profite. Cele doua ore de curs din timpul zilei ale d-ului Daianu nu au fost suficente pentru setea lor de a sti. Si nici cele opt ore de seminarii pe care le-au avut în acea zi nu i-au obosit complet. E patru dimineata, discutam de câteva ceasuri bune, dar nu sunt semne ca ar dori discutia încheiata, ci, din contra, pun întrebari, îsi exprima îndraznet opiniile si atunci constientizezi ca, da, chiar merita! Merita tot efortul organizarii unei astfel de scoli de vara. Ei, studentii, merita totul pentru ca acesti tineri sunt cei care vor face diferenta în societatea româneasca. „Tânjesc dupa cunoastere” au fost cuvintele prin care unul dintre aplicati îsi încheia scrisoarea de intentie si, acolo, la Scoala de vara, noi, organizatorii, ne-am convins ca nu erau vorbe goale. (Iulia Munteanu, MIE – membru al echipei de organizatori)

GALERIE FOTO

11-09-2006

Subsectiuni

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864