închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Europa in scoala » Pe tinuturi moldovene

PE TINUTURI MOLDOVENE

O sãptãmânã nebunã, agitatã dar frumoasã, foarte frumoasã, animatã permanent de dorinta ca totul sã iasã bine. Patru evenimente organizate în tot atâtea zile, peste 1000 de kilometri parcursi, contact zilnic cu sute de persoane din mediul educational.
 
Seminariile de la Piatra Neamt si Suceava dedicate cadrelor didactice din mediul rural au fost un nou prilej pentru un schimb interesant de idei între participanti si vorbitori. „Cum se va schimba politica educationalã dupã aderare?”, „Poate sistemul românesc de învãtãmânt sã facã fatã provocãrii?”, „Care este planul Uniunii Europene pentru a reusi ratificarea Constitutiei în toate cele 25 de tãri?” au fost doar câteva dintre întrebãrile ridicate de cei prezenti. Am întâlnit profesori minunati, adevãrati DASCÃLI care si-au expus cu argumente sustinute punctele de vedere. Dialog, spirit critic dublat, însã de dorintã de a construi, efervescentã intelectualã: asta am regãsit la fiecare seminar. Au fost zile „pline”, benefice pentru ambele pãrti: cadrele didactice au plecat cu rãspunsuri la multele întrebãri ce si le-au pus adesea despre integrarea europeanã, noi, reprezentantii Ministerului Integrãrii Europene, am „luat pulsul” celor ce duc lumina cunoasterii în sate, am aflat noi întrebãri, cãrora, împreunã, le-am gãsit rãspuns. Am avut multumirea sã vedem nucleul viitoarelor grupuri de diseminare a informatiilor in judete. Astfel, la Suceava, am participat la primele dezbateri ale grupurilor de dascãli atent secundate de Inspectoratul Scolar Judetean în pregãtirea strategiei de prezentare a informatiilor despre integrare europeanã colegilor care nu au putut fi alãturi de noi. Nu putem decât sã le fim recunoscãtori tuturor celor care asigurã un ecou durabil proiectului MIE si care cimenteazã astfel parteneriatul nostru bazat pe dedicatie, profesionalism si responsabilitate... MIE va rãmâne aproape, cu materiale, dialog, suport.
 
Au urmat concursurile interliceale. Contactul cu cei tineri este de fiecare datã minunat. Galerii de sute de elevi au impresionat prin originalitatea si inteligenta cu care au înteles sã-si sustinã favoritii. La Piatra Neamt au concurat Colegiul National „Petru Rares”, Colegiul National de Informaticã si câstigãtorul, cu 19 puncte (dintr-un maxim posibil de 20!), Liceul Pedagogic „Gheorghe Asachi”. La Suceava au intrat în competitie Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentarã si Colegiul National „Mihai Eminescu” câstigând, în final, cu acelasi punctaj impresionant de 19 puncte, Colegiul National „Mihai Eminescu”. Remarca unui participant la eveniment ne-a atras atentia: „Fiecare dintre tinerii care a participat la concurs ar fi studentul ideal pe care si-l doreste orice profesor de Drept Comunitar”. Dorinta lor de a rãspunde corect la fiecare întrebare despre Uniunea Europeanã, de a acumula cât mai multe puncte, de a câstiga, în final, nu putea decât sã ne cucereascã. Ei sunt generatia viitoare! Cu ei si prin ei ne vom integrare mai usor în Uniunea Europeanã. Zarurile au fost aruncate…
 
La final persistã gustul plãcut al lucrului bine fãcut, satisfactia de a fi primit aplauzele celor tineri si felicitãrile cadrelor didactice. De partea noastrã a fost nu numai responsabilitate, ci si o infinitã onoare.

      

Galerie foto

25-05-2006

Fişiere ataşate

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864