închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Articole » Dimensiunea europeana a educatiei

Dimensiunea europeana a educatiei


Integrarea europeana nu inseamna doar progrese in economie, agricultura si introducerea monedei unice. Domeniul educatiei a avut un rol aparte in crearea dimensiunii europene, iar Comisia Europeana a sarbatorit recent implinirea a 30 de ani de cooperare in domeniul educatiei. JŠn Figel’, Comisarul pentru educatie, formare profesionala, cultura si multilingvism, a declarat: “Toti cei care au lucrat pe parcursul acestor 30 de ani pentru realizarea si extinderea acestei cooperari i-au demonstrat zi de zi validitatea si i-au confirmat rolul in adâncirea integrarii si in apropierea europenilor”.

Acum 30 de ani, in domeniul educatiei si formarii a aparut primul program european de cooperare (februarie 1976), care a fost urmat de programele Comett, Erasmus, Petra, Lingua, Force si Tempus. Tratatul de la Maastricht a recunoscut educatiei rolul avut in consolidarea integrarii, rol care urma sa fie confirmat de Strategia Lisabona. Programele Socrates si Leonardo da Vinci au devenit cele mai cunoscute actiuni din domeniul educatiei.

Continuarea programelor de mobilitati si cooperare la nivel european in cadrul noului Program integrat de actiune in domeniul educatiei si formarii de-a lungul vietii (2007-2013) subliniaza rolul crescând al educatiei permanente la realizarea unei dezvoltari economice durabile si a unei mai mari coeziuni sociale.
 
Recunoasterea calificarilor profesionale si asigurarea calitatii invatamântului superior sunt piloni esentiali ai Procesului Bologna, care are ca obiectiv crearea, pâna in 2010, a Spatiului European al Invatamântului Superior. 45 de state europene sunt in prezent parte a Procesului Bologna alaturi de Comisia Europeana si alte organizatii europene, cum ar fi Consiliul Europei. De-a lungul timpului, recunoasterea calificarilor profesionale a fost reglementata printr-o serie de directive, cu caracter general si sectorial, insa anul trecut a fost adoptata Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale care reuneste toate directivele anterioare si care prevede o simplificare a mecanismului de recunoastere. In ceea ce priveste asigurarea calitatii educatiei, aceasta face obiectul dezbaterilor nationale si a initiativelor europene din cadrul implementarii obiectivelor Procesului Bologna.

In contexul intensificarii colaborarii europene in domeniul educatiei, dimensiunea europeana a educatiei capata noi valente odata cu realizarea unei “societati a cunoasterii”: „O Europa a cunoasterii este acum recunoscuta pe scara larga ca fiind un factor de neinlocuit pentru dezvoltarea sociala si umana, precum si o componenta indispensabila consolidarii si imbogatirii cetateniei europene, capabila sa ofere propriilor cetateni competentele necesare pentru a face fata provocarilor noului mileniu si, totodata, constiinta valorilor comune si a apartenentei la acelasi spatiu social si cultural” (Declaratia de la Bologna, 19 iunie 1999).
In aceasta perioada marcata de ample proiecte de reforma europeana care implica profunde transformari ale mediului educational european, informarea continua este vitala, iar buletinul informativ “Dimensiunea europeana a educatiei” incearca sa actualizeze continuu imaginea unei Europe in schimbare.

Realizat de consilierii de integrare din Directia Integrare Europeana din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, acest buletin cuprinde evenimentele recente din domeniul educatiei, prezentând  initiativele si prioritatile Uniunii Europene sau ale altor organizatii active in acest domeniu, elementele de dezbatere si reforma din statele europene, rezultatele analizelor internationale comparative si ultimele aparitii editoriale.

Având o aparitie bilunara, “Dimensiunea europeana a educatiei” ofera posibilitatea abonarii la versiunea electronica. Newsletterul se adreseaza elevilor, studentilor, cadrelor didactice, precum si tuturor celor interesati de evolutia invatamântului românesc din perspectiva europeana.

Buletinul informativ “Dimensiunea europeana a educatiei”

Diana Ivan, Oana-Mihaela Salomia
Consiliere de integrare 
Ministerul  Educatiei si Cercetarii

 

05-04-2006

 

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864