închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Europa in scoala » Europa in scoala 2005

"EUROPA IN SCOALA" in anul 2005

 
Profesorii din mediul rural au constituit unul din grupurile tinta ale strategiei de comunicare "Informare pentru integrare" a MIE pentru anul 2005. Programul "Europa in scoala" a avut ca principal obiectiv cresterea nivelului informational al profesorilor cu privire la problematica europeana.
 
Programul s-a derulat in perioada aprilie - noiembrie 2005 si a constat, intr-o prima etapa, in organizarea de seminarii de informare a cadrelor didactice din invatamântul pre-universitar din 10 judete, cu 350 participanti - profesori metodisti si inspectori din domeniile socio-uman, consiliere si invatamânt primar. Seminariile au fost organizate la Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova, Branesti (Judetul Ilfov), Constanta, Iasi, Galati si Târgoviste.
Seminariile si-au propus - si au reusit in mare masura - sa stimuleze dezbaterile pe tema integrarii europene si sa formeze in domeniul integrarii europene cadrele didactice, care pot actiona ca multiplicatori de informatie europeana atât printre elevi, cât si in familiile acestora.
Pentru a veni in sprijinul lor, echipa de proiect din Directia de comunicare a MIE a realizat doua lucrari:
 
- un suport informativ pentru profesori, care cuprinde:
 - informatii generale despre UE: Etapele infiintarii Uniunii Europene, Tratatele Uniunii Europene, Institutii europene, Valori si simboluri europene, Cetatenia europeana in contextul Tratatului de instituire a unei Constitutii Europene, Procesul decizional la nivelul UE - procedura co-deciziei
- informatii specializate: rezultatele negocierilor la Cap. 18 - Educatie, formare profesionala si tineret , Fonduri europene in domeniul educatiei si modalitati de accesare a acestora.
- suport metodologic: Joc de rol pentru clasa - procesul decizional in UE, Foaie de lucru individuala pentru clasele I-IV ( exercitii ), Fisa de prezentare a unui proiect, Proiectul de lege cu privire la asigurarea calitatii in invatamânt.
 
- cartea pentru copii "Calatorie spre Uniunea Europeana", care transmite informatii despre UE, intr-un limbaj simplu, accesibil copiilor, si este utilizata ca suport de curs pentru orele cu tematica europeana.
Din analiza chestionarelor de evaluare a seminariilor a rezultat ca 91% din profesorii si invatatorii participanti au considerat utile sesiunile de formare. Ei au recomandat realizarea de ateliere interactive, cresterea timpului alocat seminarului la 2 zile, realizarea unui numar mai mare de astfel de seminarii de informare pe tematica europeana si invitarea elevilor din clasele mai mari.
 
In etapa urmatoare, in judetele respective au fost organizate cercuri metodice, prin care s-au diseminat informatiile, cu ajutorul profesorilor metodisti.
„Europa in scoala” a fost mediatizat in articole si reportaje pe 21 de canale mass-media locale sau centrale.
Programele care sa aduca informatia europeana in mediul rural sunt in continuare necesare. MIE va continua si in 2006 sa isi concentreze atentia asupra acestui domeniu.
 
Echipa proiectului:
Elena Bungardean – coordonator, Iulia Munteanu, Elena Marinescu, Directia Comunicare publica.

Fişiere ataşate

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864