închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Spring Day » Jurnal de debate

Jurnal de debate

Marti 21 martie, spre ora pranzului. In sala de festivitati a Liceului “Mihai Viteazul” atmosfera e fierbinte. Peste 200 de liceeni asteapta cu infrigurare, agitandu-se si facandu-si semne, sa inceapa competitia de “debate”. Echipa de la “Tudor Vianu” se foieste nelinistita pe scaune; joaca in deplasare si au trac. La ce-s bune dezbaterile? Sa-i ajute pe tineri sa-si formuleze o opinie si sa o sustina cu argumente puternice, astfel incat opinia lor sa conteze.

Motiunea pusa in discutie suna chiar asa: “Intr-o Romanie europeana tinerii vor conta mai mult”. La ce? La luarea deciziilor care ne afecteaza pe toti.

Echipa afirmatoare prezinta prima pledoarie - definitiile si argumentele pro: aderarea la UE va aduce mai multe posibilitati de educatie, prin programele de formare europene, dreptul de a calatori liber in Uniune prin programele pentru tineret europene, dreptul de a practica profesiunea aleasa si de a te stabili in statele membre. Toate acestea dovedesc ca in UE tinerii conteaza.

Oare? Incepe primul “cross”. Argumentele favorabile sunt demontate unul cate unul de echipa negatoare: in bugetul Uniunii, aprobat de curand, fondurile alocate programelor pentru tineret sunt cu 40% mai mici; de altfel, proiectele pentru tineri sunt finantate si prin alte fonduri – de exemplu, americane; dreptul de a munci in Uniune e ingradit de masurile prin care fiecare stat membru isi protejeaza piata muncii.

Sala participa, agitata: sasaie cu indignare cand nu e de acord sau tropaie incantata ca sa-si arate aprobarea.

Discursul negator continua, in spiritul unui euroscepticism sanatos: intre integrarea in UE si cresterea implicarii tinerilor in politicile europene nu exista o relatie de tipul cauza-efect. Tinerii capabili pot si acum sa lucreze in tarile europene, diplomele nu vor conta mai mult decat acum, dupa aderare, piata muncii va ramane inchisa pentru cei mai multi iar deciziile importante vor continua sa fie luate de adulti.

Urmeaza un nou “cross”, precedat de discursul de reconstructie al echipei afirmatoare: programele pentru tineret exista multumita faptului ca suntem in curs de aderare iar vocea tinerilor se face auzita in UE cu foarte multe prilejuri; unul din ele este chiar intalnirea “Viitorul politicii de tineret in Europa” care a avut loc de curand.

Nu-i adevarat! – afirma ceilalti, negatorii. Intalnirea nu a avut nici un efect; mai mult, unul dintre participanti a protestat impotriva reducerii fondurilor!

Sala tropaie si aplauda cu pasiune: echipa negatoare e a lor, a “vitezistilor”, care isi continua discursul: Uniunea are probleme; de aceea au fost reduse fondurile pentru programele de tineret; unul din participantii la evenimentul pentru tineri chiar a protestat impotriva reducerii fondurilor pentru tineret; tratatele nu garanteaza respectarea drepturilor tinerilor iar integrarea in Uniune nu va face ca tinerii sa conteze mai mult.

Al treilea “cross”: echipa negatoare intra sub focurile celei afirmatoare: atentia acordata formarii tinerilor pentru a face din ei viitori lideri demonstreaza ca Uniunea le acorda atentie; in UE tinerii conteaza.

Incep pledoariile finale - discursurile se rezuma si se traseaza ariile de conflict: dupa integrarea in Uniunea Europeana tinerii vor putea sa-si exprime opinia, vor fi implicati in luarea deciziilor la nivel inalt si deci vor conta mai mult. Dimpotriva, sustin negatorii, in lipsa unei Constitutii, Uniunea functioneaza pe baza unor tratate care nu sunt pentru toti la fel – de exemplu, masurile de protectie a pietei muncii; tinerii nu au acum nici un cuvant de spus si nu vor avea nici in viitor.

Juriul se retrage sa delibereze. Care din cele doua echipe a fost cea mai convingatoare? Amandoua au fost stralucitoare, dar unii au fost mai comunicativi decat ceilalti, mai experimentati si …s-au simtit ca acasa.

Intre timp, in sala se completeaza chestionare. Fiecare are idei, fiecare vrea ca parerea lui sa fie cunoscuta. Urnele se umplu cu opinii, sugestii de evenimente si planuri de viitor. Ce mai fierbere! Incepe tragerea: rand pe rand, cei 24 de castigatori vin sa-si ridice premiile la tombola – sepci, tricouri si publicatii depre UE.

Intre timp, juriul a luat decizia si se intoarce in sala. Fiecare din ei isi anunta votul si, in cea mai buna traditie oratorica, il argumenteaza. “Negationistii” au fost mai buni – dar nu cu mult; cat pe ce sa se declare remiza…Una peste alta, varsta si experienta echipei negatoare s-au facut simtite, dar si partizanii aderarii au iesit din lupta cu fruntea sus. Cu totii isi merita premiile: cate un mp3-player, tricouri, carti despre Uniunea Europeana.

Dincolo de elanul argumentativ care i-a facut sa foloseasca si argumente incorecte (“tratatele nu garanteaza respectarea drepturilor”, “tinerii nu sunt implicati in nici un fel in luarea deciziilor privind politicile UE”), insuficient documentate (evenimentul de tineret organizat de Presedintia austriaca a UE nu a avut, ci va avea loc la sfarsitul lui martie) sau chiar inventate (“un participant la eveniment a protestat impotriva reducerii fondurilor alocate programelor de tineret”), cele doua echipe au aratat maturitate in gandire si s-au documentat serios. Au intors problema pe toate fetele care le erau la indemana; le-au aratat colegilor ca spiritul critic trebuie sa aiba si substanta iar credinta intr-o idee, care azi a fost ideea europeana, si fundamentare teoretica. Au facut cinste mentorilor lor, care i-au sustinut cu discretie, spunand ce gandesc fara inhibitii. Intr-un fel, s-au pregatit pentru competitia grea care ii asteapta cand vor deveni cetateni europeni, cand li se va oferi cuvantul si vor trebui sa demonstreze ca au ce spune.

Celor care formeaza astfel de tineri le multumim cu respect si admiratie: generatiile viitoare vor servi mai bine, oriunde in lume, cauza noastra a tuturor.

Intre 28 si 31 martie 2006, 100 de tineri din toate statele membre UE, tarile candidate si alte tari europene se vor intalni, mai intai la Viena, apoi la Bad Ischl pentru a discuta despre "Viitorul politicii de tineret in Europa", pe diferite ateliere de lucru. Participantii vor fi nominalizati de autoritatile si organizatiile nationale pentru tineret.

In acelasi timp, ministrii europeni pentru tineret se vor intalni la o conferinta ministeriala informala, dupa care vor participa la atelierele de lucru.

Evenimentul este organizat de Presedintia austriaca. Vor fi abordate teme ca: viitorul tineretului in Europa, invatamantul formal si non-formal, piata muncii.

Pe site-ul evenimentului de tineret Austria 2006, http://www.austriayouthevent2006.at/, puteti afla informatii si puteti participa la discutiile premergatoare pe forumul de discutii.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana.

Alte legaturi:

Site-ul Presedintiei austriece a UE 2006
http://www.eu2006.at/en

Portalul Austriac pentru Tineret
http://www.youthinfo.at/

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864