închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Europa si egalitatea de sanse

Egalitatea de sanse incepe acasa…


Egalitatea sanselor este de mult timp reglementata in Europa. Si la noi legislatia asigura, din punct de vedere formal, egalitatea femeilor cu barbatii. Practic, insa, discriminarea e inca destul de raspandita, mai ales in zonele rurale, unde, conform Barometrului rural 2006…

69%
dintre respondentii considera ca o mama care lucreaza poate fi la fel de grijulie fata de copii ei ca si una care nu lucreaza,
71% cred ca cea mai buna modalitate pentru ca o femeie sa devina independenta economic este un loc de munca,
63% au raspuns ca studiile universitare sunt in mai mica masura importante pentru fete,
62% sunt de parere ca barbatii conduc mai bine afacerile decât femeile,
97% au electricitate in gospodarii,
doar 9% au gaze,
16% au canalizare,
50% au fântâna cu galeata in curte,
18% procura apa de la o cismea publica,
16% au instalatie cu apa curenta in casa,
85% au closetul in curte,
2% nu au deloc closet….

Din punct de vedere statistic, lumea satelor poate continua sa ne infatiseze o multitudine de neajunsuri cu care se confrunta femeile si barbatii din mediul rural. In ciuda prejudecatilor impartasite de locuitorii comunitatilor rurale, dar si a atitudinii deschise pe care acestia o manifesta uneori, exista la acest nivel o reala nevoie de informare. Primarii si primaritele, consilierele locale, preotesele, toate din mediul rural, care au participat la seminariile privind egalitatea de sanse din campania adresata femeilor din mediul urban in anul 2005 - Europa este importanta pentru tine!, au solicitat organizarea unor intalniri similare in comunele si satele din care provin in care sa prezentam, impreuna cu partenerii la nivel central si local, semnificatia egalitatii de sanse, cât mai multe exemple concrete de discriminare, consecintele  violentei in familie, implicatiile traficului de fiinte umane, prezentarea serviciilor sociale si comunitare, modele de implicare si solidarizare, implicarea femeilor in functii de decizie si, nu in ultimul rând, realitatea femeilor din Uniunea Europeana.
 
Asa s-a nascut ideea de a continua, la nivel rural, campania de informare privind egalitatea de sanse desfasurata in anul 2005. Aceasta decizie reprezinta o mare provocare pentru noi toti, pentru ca necesita atât un nou tip de abordare, cât si un proces de planificare foarte bine gândit. Va fi un proiect indraznet pentru societatea noastra, dar care, speram noi, va da rezultate pe termen lung.
 
Ce vom face in 2006?
Anul acesta consilierii de integrare[1] vor fi arhitectii propriilor campanii de informare pe egalitate de sanse. Vor fi ghidati in selectarea partenerilor, a promotorilor, a celor mai bune modalitati de actiune, si se vor afla intr-o permanenta colaborare cu echipa de proiect din Directia Mass-media si Comunicare a MIE. De fapt, echipa de proiect se extinde, completându-se cu consilierii de integrare din 16 judete: Alba, Arges, Botosani, Brasov,  Bihor, Constanta, Galati, Harghita, Hunedoara, Gorj, Mehedinti, Mures,  Prahova, Vrancea,  Vaslui, Satu Mare.

La sfârsitul lunii mai, intr-o intâlnire preliminara cu toti membrii implicati in derularea acestui proiect, vom identifica formele cele mai potrivite de promovare a egalitatii de sanse, in functie de specificul fiecarui judet si de problemele sociale cu care se confrunta femeile si barbatii in comunele si satele din aceste judete.

Anotimpul calduros va coincide cu perioada de implementare a planurilor de actiune stabilite la Bucuresti. Se doreste o descentralizare a informatiei, astfel incât toate directiile si actiunile stabilite la nivel central sa fie definitivate si implementate acasa, de catre consilierii de integrare din cele 16 judete, care vor fi pregatiti in acest sens. Campaniile locale vor fi sustinute in toata aceasta perioada de o campanie media la nivel national. In acest scop va rula si un spot de promovare a campaniei - „Europa este importanta … la sate!”.

In toamna va avea loc o a doua reuniune la nivel extins, cand vor fi evaluate primele rezultate ale campaniei de promovare a egalitatii de sanse in mediul rural. Toate aceste date, statistici, indicatori de evaluare, rezultatele chestionarelor vor fi prezentate in aceasta sectiune, sub forma unui Raport final.

Implicati-va!    
Daca vi s-a parut interesant, daca sunteti de parere ca dezvoltarea României necesita cât mai multe parteneriate public-privat, central-local, si nu in ultimul rând intre femei si barbati, daca aveti asemenea exemple la indemâna si vreti sa le faceti cunoscute, va asteptam cu idei, propuneri, observatii si comentarii pe FORUMUL EGALITATII DE SANSE INTRE FEMEI SI BARBATIprimul forum de gen din România.

Alexandrina Petrea
Consiliera de integrare, coordonatoarea proiectului „Europa este importanta pentru tine!
Tel: 021.301.15.14/ 021.301.15.20
Fax: 021.301.15.13
E-mail: alexandrina.petrea@mie.ro


[1] Consilierii de integrare sunt angajati ai Ministerului Integrarii Europene, repartizati sa lucreze in cadrul directiilor/serviciilor de integrare europeana existente la nivelul Institutiilor Prefectului

 

05-04-2006

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864