închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Europa in scoala

Europa in scoala

Notiuni despre Uniunea Europeana se predau in prezent, in ciclul gimnazial, la cursurile de educatie civica pentru clasele a VII-a si a VIII-a. In aceste manuale exista lectii care abordeaza tema Uniunii Europene. In acelasi timp, insa, nu exista materiale informative dedicate cadrelor didactice care sa sprijine pe deplin acest demers. In programa celorlalte clase din ciclul gimnazial acesta tema lipseste complet; ea este abordata, in cel mai bun caz, la orele de dirigentie.

In acest context, realizarea unor seminarii de informare a cadrelor didactice si a unui suport informativ care sa le fie destinat, cu informatii despre Uniunea Europeana si procesul de aderare al României, era un prim pas in elaborarea unui suport de curs dedicat acestui domeniu, care sa vina in sprijinul educatiei elevilor din ciclul gimnazial.

In anul 2005 profesorii au constituit unul din grupurile tinta ale campaniei de comunicare "Informare pentru integrare" a MIE. Programul “Europa in scoala” s-a derulat in perioada aprilie - noiembrie 2005 si a constat in organizarea de seminarii de informare a cadrelor didactice din invatamântul pre-universitar din 10 judete. Seminariile au fost organizate la Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova, Branesti (Judetul Ilfov), Constanta, Iasi, Galati si Târgoviste. Seminariile si-au propus sa stimuleze dezbaterile pe tema integrarii europene si sa formeze in domeniul integrarii europene cadrele didactice, care pot actiona ca multiplicatori de informatie europeana atât printre elevi, cât si in familiile acestora. In acest scop, Directia de comunicare a MIE a realizat un suport informativ pentru profesori, cartea pentru copii "Calatorie spre Uniunea Europeana" si brosura "Ghidul parintilor în lumea copiilor".

In etapa urmatoare, in judetele respective au fost organizate cercuri metodice, prin care s-au diseminat informatiile, cu ajutorul profesorilor metodisti.
 
In anii scolari 2005-2006 si 2006-2007 “Europa in scoala” continua si se extinde, prin doua tipuri de activitati: organizarea unui concurs cu public, pentru elevi, la Deva, Piatra Neamt, Suceava, Tulcea, Oradea, Sibiu, Drobeta Turnu –Severin, Alba Iulia, si organizarea unor seminarii de informare a cadrelor didactice si difuzarea unui suport informativ, pentru invatatori/institutori, profesori de cultura civica, profesori de stiinte socio-umane de la nivel liceal, din mediul rural, inspectori de specialitate si profesori metodisti. Intr-o prima etapa seminariile vor fi organizate in 8 judete din tara si vor fi sustinute de specialisti din Ministerul Integrarii Europene. In etapa a doua seminariile vor fi multiplicate la nivelul fiecarui judet si vor fi sustinute de inspectorii de specialitate si profesorii metodisti participanti la seminarul de informare din prima etapa.

 

Iulia Munteanu
Consilier de integrare, coordonatoarea proiectului „Europa in scoala"
Tel: 021.301.15.14/ 021.301.15.20 mobil 0749.196.207
Fax: 021.301.15.13
E-mail:
iulia.munteanu@mie.ro

 

05-06-2006

Subsectiuni

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864