închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Spring Day » Formatul dezbaterilor

Formatul de dezbateri «Karl Popper»

este o forma structurata de dezbatere educationala, compusa formal din 10 sectiuni distincte: 6 discursuri si 4 chestionari incrucisate.Cele doua echipe compuse fiecare din cate trei membri sunt pusi in situatia de a pune in valoare «pro si contra» argumente diferite pentru ambele fatete ale unor chestiuni asupra carora oamenii, desi bine intentionati, pot fi in dezacord

A1: Prima pledoarie constructive afirmatoare: 6 minute

Prima pledoarie a unei runde de dezbateri, in care echipa afirmatoare isi prezinta complet cazul, aratand toate motivele pentru care motiunea in discutie ar trebui acceptata. Se prezinta «criteriul» ca standard din perpectiva caruia echipa interpreteaza tema. Desi echipa sa isi prezinta de-a lungul dezbaterii extinderi si dezvoltari ale argumentelor din acest prim discurs, membrii echipei trebuie sa pastreze pe tot parcursul rundei definitiile, criteriul si argumentele prezentate.

Chestionarea incrucisata(CX)

CX1N3 pune intrebari lui A1: 3 minute
Este folosita pentru a clarifica, a identifica punctele slabe din argumentele oponentilor, cat si pentru a obtine concesii generale. Pentru ca avantajele si concesiile obtinute in CX sa conteze la arbitraj, acestea trebuie sa fie utilizate in urmatoarele discursuri, pentruca arbitrii nu au dreptul sa sesizeze «din oficiu» importanta rezultatelor obtinute in CX.

N1: Pledoaria constructiva negatoare: 6 minute
Echipa negatoare prezinta un caz complet impotriva motiunii. Aceasta sectiune este inceputul respingerii argumentelor afirmatoare, care sunt contra-argumentate in ordinea prezentata de afirmatori. Daca definitiile propuse de afirmatori nu sunt contestate in aceasta sectiune, ele raman valabile. Tot astfel, daca negatorii nu avenseaza un criteriu propriu, atunci runda va sta sub emnul cerintelor impuse prin criteriul conceput de afirmatori.

CX2: A3 pune intrebari lui N1: 3 minute

A2: Pledoaria afirmatoare de reconstructie: 5 minute
Al doilea vorbitor al echipei afirmatoare prezinta respingerile aduse de echipa sa impotriva argumentelor prezentate de n1 si raspunde respingerilor aduse cazului afirmator de catre echipa negatoare-reconstructie. Daca nu respinge o anumita idee din cazul negator, acea idee ramane valabila.

CX3: N1 pune intrebari lui A2: 3 minute

N2: pledoaria negatoare de reconstructie: 5 minute idem cu A2, doar cu rolurile schimbate.

CX4: A1 pune intrebari lui N2: 3 minute

A3: pledoaria finala a echipei afirmatoare: 5 minute
Prezinta, urmarind structura prezentata de la inceputul dezbaterii, argumentele forte ale echipei sale, atragand atentia arbitrilor asupra eficientei propriei echipe, a fisurilor echipei oponente si asupra celor mai importante zone de controversa:«arii de conflict».incearca sa convinga arbitrii ca echipa afirmatoare este cea care a castigat runda, fara sa poate aduce noi argumente sau dovezi.

N3: pledoaria finala a echipei negatoare: 5 minute idem cu A3, cu rolurile schimbate

16-03-2006

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864