închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » Euro-mituri

EURO-MITURI

Mit = o idee falsa inradacinata in constiinta colectiva.
Euro-mituri = idei false despre Uniunea Europeana si aderarea Romaniei la UE, care nu corespund realitatii, dar sunt vehiculate frecvent.

Libera circulatie a marfurilor
Euro-mit
: Dupa aderarea la UE nu vom putea circula cu autoturisme care nu corespund normelor de poluare ale UE.
Realitate: Cu autoturismele deja inmatriculate, dar care nu corespund normelor UE, se va putea circula atât in Romania, cât si in UE. Acestea vor putea fi vândute sau reinmatriculate.

Libera circulatie a persoanelor
Euro-mit:
Românii nu vor putea munci in Uniunea Europeana dupa aderare.
Realitate: Romania a acceptat perioada de tranzitie de 2+3+2 ani, cu conditia reciprocitatii; in statele care vor solicita aceasta perioada, românii vor putea munci pe baza unor acorduri bilaterale.

Libertatea de circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalului
Euro-mit: Concurenta sporita va scoate de pe piata firmele românesti.
Realitate: de la incheierea Acordului de asociere barierele in calea “libertatilor” sunt eliminate treptat; competitivitatea firmelor românesti si pozitia lor pe Piata Interna se consolideaza; piata extinsa, de aproape 500 de milioane de consumatori va crea noi oportunitati si o calitate crescuta a marfurilor si serviciilor pentru consumatori.

Libera circulatie a capitalului
Euro-mit: Strainii cu bani ne vor cumpara tara.
Realitate: Si in prezent, persoanele juridice pot cumpara terenuri pentru investitii. Pentru persoanele fizice exista restrictii la cumparare pâna in 2014, pentru terenuri in extravilan, si pâna in 2012, pentru a doua locuinta. Exceptie fac liber-profesionistii si agricultorii, daca folosesc terenul pentru investitie.

Concurenta
Euro-mit: UE interzice ajutoarele de stat, ceea ce va conduce la falimentul economiei românesti.
Realitate: ajutoarele de stat vor putea fi acordate in continuare dupa 2007, urmarindu-se respectarea stricta a criteriilor si intensitatilor de acordare a ajutoarelor de stat (pentru dezvoltare regionala, protectia mediului, salvare si restructurare, instruirea angajatilor si ocuparea fortei de munca, cercetare si dezvoltare etc.)

Agricultura
Euro-mit: Negocierile la cap. Agricultura au fost incheiate in dezavantajul României.
Realitate: la capitolul Agricultura, România a obtinut aproximativ 4,721 miliarde de Euro pentru perioada 2007-2009 (3,921 miliarde euro pentru mecanismele Politicii Agricole Comune si dezvoltare rurala (capitolul Agricultura), iar circa 0,8 miliarde euro pentru proiecte finantate din fondurile structurale (FEOGA Orientare).
Strategia de negociere s-a concentrat pe dezvoltarea rurala, suprafata cultivabilã pentru cereale, zootehnie - cresterea animalelor, sectorul viti-vinicol, agro-industrie (prelucrarea zahãrului si a laptelui).

Euro-mit: Fermele de subzistenta vor disparea dupa aderarea României la UE.
Realitate: Politica Agricola Comuna nu este destinata gospodariilor de subzistenta (care produc pentru consumul propriu), ci fermelor care produc pentru piata. PAC acorda subventii pentru ca fermele de semi-subzistenta (care produc pentru consumul propriu, dar si pentru vânzare) sa devina viabile. Dupa aderare România va primi aproape 3 miliarde de Euro pentru dezvoltare rurala, care vor stimula si dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta.

Euro-mit: Aderarea la Uniunea Europeana va transforma milioane de agricultori in someri.
Realitate: Politica Agricola Comuna a UE nu limiteaza numarul de persoane care pot munci in domeniul agricol. Scaderea continua a numarului de persoane angajate in agricultura, in Europa, s-a datorat nevoii de rentabilizare a sectorului; in plus, aceasta reducere depinde strict de strategiile si obiectivele fiecarui stat membru.

Euro-mit: Aderarea la Uniunea Europeana va face sa dispara zaibarul si capsunica.
Realitate: In negocieri, s-a obtinut recunoasterea intregii suprafete cultivate cu vita-de-vie. Uniunea Europeana interzice doar anumite tipuri de vii hibride. România a obtinut in negocieri ca numai 30.000 ha sa fie inlocuiti. Inlocuirea se va face pâna la sfârsitul lui 2015 (o perioada de tranzitie de 8 ani).
Viile hibride plantate pe suprafete mai mici de 0,1 ha nu trebuie inlocuite, daca productia e destinata consumului familial, nu comercializarii.
Este in interesul nostru sa producem pentru comercializare vin de calitate, obtinut din soiuri nobile.

Euro-mit: Animalele o vor duce mai bine ca oamenii, datorita cerintelor UE.
Realitate: Uniunea Europeana acorda atentie ingrijirii animalelor pentru a obtine productii de calitate. Taierea animalelor pentru larg consum va trebui facuta prin asomarea acestora si cu respectarea conditiilor de igiena (taiere in abatoare); pâna la data aderarii la UE, vitele pentru consum propriu se pot taia prin metode traditionale.
Taierea porcului de Craciun si a mielului de Paste nu vor disparea, dar proprietarii vor trebui sa tina cont de normele de ingrijire a animalelor.

Euro-mit: UE ne va spune când si cum ne putem taia copacii din curte.
Realitate: In Uniunea Europeana fiecare proprietar poate decide daca si cum isi taie un copac in curtea proprie. Exceptie fac monumentele naturii (de ex., Teiul lui Eminescu din parcul Copou).
Pentru domeniul public, decid autoritatile locale sau centrale.

Euro-mit: In Uniunea Europeana, animalele au cercei si pasapoarte, la fel ca oamenii.
Realitate: Crotalierea este o metoda de identificare si de urmarire a starii de sanatate si a traseului animalului, necesara pentru siguranta alimentara a consumatorilor.
Identificarea electronica se practica deocamdata doar pentru cai, dar probabil UE o va extinde si la alte animale.
Daca nu respecta aceste prevederi, agricultorii români nu vor putea primi subventii de la Uniunea Europeana.
Pasapoartele sunt necesare pentru cabaline si pentru export.

Euro-mit: Nu ne vom mai putea vinde produsele traditionale românesti pe piata UE.
Realitate: In negocieri, Romania a obtinut recunoasterea si protectia denumirilor de origine si geografice pentru mai multe tipuri de bauturi (palinca, tuica, horinca, turt), iaurt, cas, brânza, cascaval, magiun, cârnati, placinta, covrigi etc.
S-a obtinut derogare de la normele sanitar-veterinare ale UE, pentru producerea prin mijloace traditionale, pentru aproape 60 de tipuri de brânza si produse lactate de vaca, oaie, capra si bivolita.
Alte marci românesti mai pot fi inregistrate pâna la data aderarii.

Euro-mit: Toate abatoarele si fabricile de lapte vor fi inchise.
Realitate: In Uniunea Europeana se acorda atentie deosebita sigurantei alimentare, pentru protectia consumatorilor. Pentru abatoare si fabrici de lapte, România a obtinut perioade de tranzitie de 3 ani pentru mai multe unitati de taiere si procesare a carnii rosii, a carnii de pasare, a centrelor de colectare si a celor de procesare a laptelui. Aceste perioade de tranzitie au fost obtinute pe baza argumentelor si planurilor de afaceri oferite de producatori si procesatori. Toate unitatile vor trebui insa sa respecte, de la data aderarii, conditiile de igiena cerute de UE, tocmai pentru a proteja consumatorii.

Impozitarea
Euro-mit: Vom plati alcoolul pentru consum propriu la acelasi pret cu cel din magazin.
Realitate: In Uniunea Europeana, pentru a descuraja consumul de alcool, se percepe acelasi nivel al accizelor pentru alcool, indiferent daca este produs pentru consumul propriu sau pentru comercializare. Romania a obtinut in negocieri o derogare, dupa data aderarii: astfel, pentru mai putin de 50 l de alcool din fructe destinat autoconsumului, fiecare gospodarie va plati 50% din acciza pe an.

Euro-mit: Dupa aderarea la UE, românii nu vor mai putea bea tuica preparata de ei.
Realitate: Românii isi vor putea prepara tuica, insa trebuie sa se inregistreze legal si sa indeplineasca standardele de igiena si protectie a consumatorului. Acestea sunt masuri pe care UE le ia pentru a impiedica producerea alcoolului pe piata neagra.

Euro-mit: Prin marirea TVA, dupa aderarea la Uniunea Europeana vor creste preturile.
Realitate: In urma negocierii capitolului Impozitare, preturile la multe produse de baza, inclusiv alimente sau medicamente, au scazut, prin introducerea cotei reduse de TVA, stabilita de România la 9%.

Uniunea Economica si Monetara
Euro-mit:
Din 2007, moneda nationala va fi Euro.
Realitate: Aderarea la UE nu presupune trecerea automata la Euro. Aceasta moneda va fi adoptata dupa câtiva ani de la aderare, numai dupa indeplinirea criteriilor de convergenta de la Maastricht (scaderea inflatiei, a deficitului bugetar, a ratei dobânzii etc.). In aceasta perioada, România, ca si noii membri, va fi monitorizata strict privind indeplinirea acestor criterii.

Politici regionale si utilizarea fondurilor structurale
Euro-mit: Implementarea politicii de dezvoltare regionala va crea pericolul de scindare a României.
Realitate: Politica regionalã a UE se bazeazã pe criterii strict economice si nu are nici o legatura cu aspecte etnice, nationaliste etc. Politica regionala se bazeaza pe solidaritatea financiara intre statele membre, astfel incât regiunile si grupurile sociale mai putin prospere sa primeasca fonduri comunitare care, adaugate resurselor proprii, sa le permitã dezvoltarea unor proiecte care sa contribuie la cresterea economica si recuperarea decalajelor dintre regiuni.

Prevederi financiare si bugetare
Euro-mit: Romania va plati la bugetul UE mai mult decât va primi.
Realitate: Romania este in postura de beneficiar net al fondurilor comunitare.
Romania va primi, intre 2007-2009, fonduri de la bugetul Uniunii Europene, pentru agriculturã, pentru actiuni structurale si pentru programe comunitare, in valoare de aproximativ 11 miliarde Euro in angajamente, din care plãti efective, aproximativ 6 miliarde Euro (platile se fac pe masura derularii proiectelor), intr-un ritm de aproximativ 2 miliarde anual.
Romania va contribui la bugetul UE cu aproximativ 800 de milioane Euro in 2007, sumele pentru 2008 si 2009 urmând a fi negociate ulterior (conform simularilor, câte aproximativ 900 de milioane Euro anual).

Criteriul economic
Euromit: Dupa aderare, România va deveni piata de desfacere pentru UE.
Realitate: conform Acordului de Asociere din 1995, barierele de tip tarifar aplicate fluxurilor comerciale din UE vor fi reduse treptat, pâna la eliminare, pâna in 2007.
In ultima perioada competitivitatea produselor românesti pe Piata Interna a UE a crescut constant: UE-25 este principalul partener de schimb al României, cu 72% din schimburile comerciale, iar volumul exporturilor a crescut constant.

Aderarea la UE
Euromit: De la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea la UE, viata românilor se va modifica radical.
Realitate: Aderarea la UE este un pas intr-un proces foarte complex, iar modificarile in viata oamenilor vor tine cont de acest proces. Schimbarile au inceput odata cu pregatirile pentru aderare si vor continua impreuna cu integrarea României in Uniunea Europeana.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864