închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Let’s Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Dezvoltare teritoriala » Cooperare si coeziune teritorială » Coeziune teritorială

Prezentare generală a domeniului

Ultimii ani au adus o dinamică semnificativă la nivelul Uniunii Europene într-un domeniu aflat încă în curs de consolidare: coeziunea teritorială. Conform noului Tratat de la Lisabona, aflat în curs de ratificare de către Statele Membre, coeziunea teritorială a devenit cea de-a treia dimensiune a politicii de coeziune, pe lângă componenta socială si cea economică.

Obiectivul atribuit coeziunii teritoriale adaugă dimensiunea de proces politic trans-sectorial si trans-teritorial (trans-frontalier, trans-regional, etc.): acesta le permite factorilor de decizie să privească teritoriul european dintr-o nouă perspectivă – nu neapărat regională sau natională, ci la un nivel trans-frontalier integrat si macro-regional – care poate ajuta teritoriile să îsi construiască viitorul pe baza capitalului teritorial prin asigurarea celor mai performante oportunităti la diverse niveluri geografice.

Definitia conceptului de coeziune teritorială se află încă în dezbatere la nivel european, însă există câteva elemente care sunt acceptate de toată lumea, acestea fiind dezvoltarea echilibrată a teritoriului, reducerea disparitătilor si valorificarea potentialului teritorial. O definitie generală propusă pentru conceptul de coeziune teritorială în urma consultării institutiilor românesti este redată mai jos.

Coeziunea teritorială este expresia dezvoltării echilibrate, coerente si armonioase a teritoriului, sub aspectul activitătilor economice, sociale, al dotărilor, al accesibilitătii si al calitătii mediului, al existentei conditiilor de viată si de muncă echitabile pentru toti cetătenii, indiferent de locul în care se află. Politica de coeziune teritorială trebuie să urmărească diminuarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile geografice, dintre mediul urban si cel rural, dintre centru si periferie, precum si prevenirea amplificării discrepantelor teritoriale.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864